JUDO
Judo är en japansk kampsport som har utvecklats från kampsporten jujitsu av professor Jigoro Kano (1860-1938). Professor Kano ville utveckla en sport som skulle passa gammal som ung, man som kvinna. Ordet judo består av två stavelser, ju som betyder följsam och do som betyder väg eller konst. Ordet judo betyder alltså den följsamma vägen. Inom judon finns det så många olika tekniker, kast och grepp att alla kan hitta något som passar oavsett storlek, vikt eller styrka. Judons tekniska språk är japanska och en del av namnen på olika tekniker eller andra termer är svåra att översätta. Detta har lett till att judons språk har blivit internationellt och innebär att judoutövare över hela världen kan förstå varandra när de befinner sig på judomattan.
Judons rötter finns i jujitsun, men jujitsu är en självförsvarsteknik, judon är en sport. Judon utvecklades snabbt i Japan och på 1920-talet kom judon till Europa. 1956 kom judon till Sverige och Svenska Judoförbundet bildades 1961.
Den som tränar judo kallas för judoka, och dräkten man har på sig kallas för judogi. Träningslokalen heter dojo och tatami är mattan man tränar på. Judogin hålls ihop av ett bälte. Detta bälte finns i flera färger och berättar hur mycket man har tränat och hur mycket man kan.
Judon består av kast, fasthållningar, armlås och halslås. Sparkar och slag är inte tillåtna.
Stående mattkamp heter randori tachi waza och där använder man sig av mest av kast. Det finns olika typer av kast; höftkast, bensvep, handkast och offerkast. Sittande mattkamp kallas för randori ne-waza och där är det fasthållningar, armlås och halslås som används.
Läs mer på Svenska judoförbundets hemsida: judo.se